Tanker og tips
Comments 8

En smak av tradisjonskost

Jeg er vel ikke den eneste bloggeren som er inspirert av Gry Hammer og de andre damene i Wicked Mums for tiden, men jeg må si det har åpnet seg en ny og spennende verden etter jeg begynte å lese om tradisjonskost.

Siden i høst har jeg innført mer helsebringende tradisjonsmat og kostholdet mitt består nå av en blanding av raw food, supermat, lavkarbo/steinalderkost og tradisjonskost. Jeg mesker meg med vannkefir, gelatin, upasturiserte oster og smør, og i dag har jeg til og med laget surdeigsbrød!

Det er første gang jeg lager surdeigsstarter og-brød og det ble vellykket på første forsøk så jeg er rimelig fornøyd med egen innsats. Fordelen med surdeigsbrød er at det sure miljøet bryter ned glutenet slik at det uskadeliggjøres. I tillegg nøytraliserer melkesyrebakteriene antinæringsstoffene (fytinsyre og enzymsperrer) i kornet og gjør det mindre skadelig. For å oppnå dette må surdeigen heve i minst 7-8 timer.

vannkefir og surdeigsbrødVannkefir og surdeigsbrød av spelt med upasturisert smør, ramsløkpurè og Røros lavpasturisert rømme.

Hva er så tradisjonskost? Denne listen er hentet fra Gry Hammer sitt e-hefte «Fra jord til bord – En ekte matrenessanse» som kan lastes ned gratis på bloggen hennes. Jeg anbefaler også heftet om fermentering som kan kjøpes på bloggen.

  • Hel mat som ikke er bearbeidet.
  • Kjøtt, fugl og vilt fra beitefora dyr.
  • Vill fisk, skalldyr og innmat fra vill sjømat.
  • Upasteurisert melkemat.
  • Animalsk fett som smør, talg, smult.
  • Tradisjonelle vegetabilske oljer som jomfru kokosnøttolje, jomfru olivenolje, kaldpresset linfrøolje, sesamolje.
  • Frisk frukt og grønnsaker, helst økologiske, i salater, supper eller kokt/dampet i smør.
  • Hele korn, bønner og nøtter som har vært bløtlagt, spiret eller syrnet.
  • Enzymrike melkesyregjærede grønnsaker, frukt, drikker på jevnlig basis.
  • Hjemmelaget kraft på bein fra kylling, biff, lam og fisk. Brukes hyppig i supper, stuinger og sauser.
  • Uraffinert salt og mye urter og krydder for å stimulere fordøyelsen og gjøre maten bedre.
  • Hjemmelaget salatdressing med rå eddik og naturlige tradisjonelle oljer.
  • Naturlig søtning i moderate mengder. Kaldslynget honning, lønnesirup, dadler, kokosblomstsukker, rapadura, sucanat og stevia er eksempler på naturlig søtning.

surdeigsstarterSurdeigsstarter av spelt

Mitt neste prosjekt er å melkesyregjære grønnsaker og å koke kraft. Tidligere i dag sendte jeg e-post til Solheim Kjøtt med forespørsel om jeg kan kjøpe bein til å koke kraft av fra de og krysser fingrene for positiv tilbakemelding.

Om du er interessert i å lese mer om kraft og gelatin, anbefaler jeg denne artikkelen. Det kommer også innlegg om vannkefir og surdeig her på bloggen så følg med. Du kan også les mer i disse innleggene som jeg har skrevet tidligere:

surdeigsvafler Surdeigsvafler

1 kommentar

  1. Ida says

    Vaflene ser superhode ut! Det skal jeg prøve meg på snart. E-bøkene til Gry er helt supre. Jeg må si jeg syns tradisjonskostoppskrifter er relativt enkle sammenlignet med raw food-oppskriftene og alle supermatingrediensene jeg drev med før… Noe av det har blitt med meg videre, men er ikke så lei meg for å ha droppet lucumaen og tanken på avanserte dehydratoroppskrifter, hehe.

    Liker

    • Hehe, enig med deg. Jeg tar med meg mye fra raw food og supermaten videre, og så er det så gøy å utforske nye retninger innen kosthold :)

      Har du kjøpt den e-boken om sunt snop også?

      Liker

  2. Et lite spørsmål: jeg har også lyst til å lage magevennlige surdeigsbrød, men lurer på hvor du får tak i surdeigsstarteren? Har du laget den selv? Fått den eller kjøpt den? Selv spiser jeg steinalderkosthold, men kidsa spiser brød, og jeg vil gjerne kutte ned på kjøpebrødet…
    (sjekk gjerne ut bloggen min: http://www.rivjernet.com)

    Liker

    • Surdeigsstarteren har jeg laget selv og jeg fikk det utrolig nok til på første forsøk. Brødene hevet som bare det! Nå håper jeg på at jeg klarer å holde liv i kulturen og jeg har den i kjøleskapet nå.

      Hvis du kjenner noen som lager surdeig kan du spørre om å få litt starterkultur av de (og bor du i Bergen kan du saktens få litt av meg). Hvis ikke er det enkelt å lage selv. Du trenger økologisk fullkornsmel og vann. Jeg brukte i tillegg vannkefir for å få den til å gjære raskere og det fungerte fint.

      Anbefaler disse lenkene for oppskrift og mer informasjon:
      http://gladerebarn.blogg.no/1323689953_s.html
      http://www.surdeig.no
      http://gryhammer.blogspot.no (spander gjerne 129 kr på e-heftet om fermentert mat som Gry selger på bloggen. Der er det godt forklart i forhold til surdeig og du får oppskrift på både starter, brød og annet)

      Liker

    • I går kom jeg over surdeigspulver fra finax og ble veldig glad. Det er glutenfritt og laget kun av quinoa og ris. Man bruker 3-4 ss per 450 g mel. Jeg fant den på Smartclub på Alnabru. Håper den dukker opp i flere butikker! Jeg googler nå for å finne gode oppskrifter på lavkarbo, glutenfritt surdeigsbrød uten melk, men har ikke funnet noe ennå – takknemlig for tips. Jeg tåler nok ikke kornet selv om det blir syrnet over natten.

      Liker

Legg igjen en kommentar