Urtemedisin
Comments 2

Urtemedisin: Peppermynte

En av mine favoritter innen medisinske urter er peppermynte. Jeg drikker peppermynte-te daglig i perioder og ellers ved behov. Den er blant annet effektiv mot såkalt irritabel tarm og oppblåst mage. I sommer kjøpte jeg meg en peppermyntebusk til å ha på uteplassen og selv om det nærmer seg november, lever den i beste velgående.

Peppermynte vokser som ugress og dersom man ikke vil at den skal overta hele hagen, må man plante den i krukker eller i et avgrenset bed i hagen. Jeg for min del har ikke hage og har den derfor stående i en krukke på bygårdens felles uteplass. Jeg har gjødslet godt med økologisk gjødsel og klipper stadig av den slik at den kan vokse seg enda større. Min mor har nemlig lært meg at urter vokser bedre dersom man bruker av de.

Så over til den medisinske virkningen av urten. Peppermyntens viktigste terapeutiske verdi er dens evne til å lindre luft i magen, oppblåsthet og kolikk, selv om den også har mange andre virkeområder. Forskning har vist at den eteriske oljen er bakteriedrepende. Mentol, som er hovedingrediensen i den eteriske oljen, virker antiseptisk, soppdrepende, kjølende og bedøvende på huden. Hele planten virker krampeløsnende på fordøyelsessystemet og kliniske forsøk i Storbritannia på 1990-tallet bekrefter urtens effekt ved irrirabel tykktarm.

Egenskaper og virkning: Fordøyelsesfremmende, appetittvekkende, galledrivende, kvalmedempende, brekningshemmende, tarmgassdempende, sammentrekkende, bedøvende, betennelseshemmende, antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, avkjølende, åreutvidende, smertestillende, krampeløsende, beroligende, slimløsende, urindrivende, svettedrivende, mensturasjonsregulerende, hostedempende og friskt rensende på hud og slimhinner. Den er også psykisk oppløftende, avslappende og nervestyrkende.

 • Fordøyelsen: Peppermynte er et godt middel for fordøyelsen. Den øker produksjonen av fordøyelsessafter og galle, og virker avslappende på tarmmuskulaturen. Den lindrer kvalme, kolikk, luftplager og irritabel tykktarm. Peppermynte påvirker tykktarmens slimhinne og muskler, og hjelper mot diaré og kramper i tarmen.
 • Smertelindring: Når peppermynte smøres på huden, lindrer den smerter, samt hodepine og migrene knyttet til dårlig fordøyelse.
 • Infeksjon: Fortynnet peppermynteolje kan inhaleres eller smøres på brystkassen ved luftveisinfeksjoner. Ved infeksjon i fordøyelsessystemet brukes hele urten.

Peppermynte regnes som en trygg urt å bruke, men på grunn av relativt høyt innhold av garvestoffer, bør langvarig og sammenhengende bruk av urten unngås. For mer informasjon, se rolv.no sitt urteleksikon.

Frisk peppermynte smaker fantastisk som te med litt honning i, men jeg bruker den også i smoothie. Peppermynteolje smaker utmerket i hjemmelaget sjokolade, men kan også smøres på huden for å lindre hodepine. Tørket, økologisk peppermynte brukes til te og kan kjøpes løst eller i ferdige teposer fra Helios, for eksempel her. Jeg pleier å ha med meg peppermynte-te på ferie eller i settinger hvor jeg vet jeg kan finne på å spise ting jeg ikke tåler for mye av, for eksempel brød og bønner.

Kilder: rolv.no og Damms store bok om medisinske urter (s. 116)

2 Comments

 1. Så fine bilder, og bra innlegg. Frisk mynte er en av mine favoritturter, og spesielt myntete av frisk mynte er utrolig godt. Har vært hekta på det siden vi fikk det servert overalt på ferie i Marokko. Mamma plantet i urtebedet som tidligere var sandkasse, og selv om mynten sto i potter under jorda, så har det spredd seg til hele bedet… Og litt utenfor ;-) Flaks at det er så godt! Burde sikkert ta inn resten nå og tørke det… Samme med den helt enormt store sitronmelisseplanten som faktisk overvintret fra i fjor. Da var vi temmelig overraskede ;-)

  Liker

  • Takk for det! Jeg har også en potte med sitronmelisse, men jeg foretrekker mynte. Satser på at de kommer sterkt tilbake til neste år sammen med gressløken og alt jeg har planer om å så! ;)

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s