Urtemedisin
Comments 7

Urtemedisin: Kjerringrokk

Kjerringrokk, eller åkersnelle som den også kalles, er en flerårig karsporeplante som vokser vilt i det meste av landet. Den liker fuktig jord, høstes på sommeren og tørkes forsiktig.

Planten inneholder store mengder kiselsyre og silisium (ca 15%), flavonoider, fenolsyrer, alkaloider (inkludert nikotin) og steroler. Mye av urtens terapeutiske effekt skyldes mengden silisium, hvorav en stor del er oppløselig og kan nyttiggjøres av kroppen. Silisium støtter regenerasjon av bindevev.

Bildet er lånt fra http://www.rolv.no

Urtens egenskaper og virkning: Nærende, astringerende, mildt urindrivende, styrkende på urinveiene, øker elastisitet og motstandskraft i bindevev og hud, styrkende for hår og negler, bidrar til å fjerne hvite flekker fra neglene, regulerer fettstoffene i huden, styrker beinveksten, fremskynder koaguleringsprosessen og virker dermed blodstillende og sårhelende.

  • Nyrer og urinveier: Urtete av kjerringrokk er et ideelt middel for gjennomskylling av utskillingsorganene ved nyrebekkenbetennelse og når det er bakterier i urinen. Plantens urindrivende virkning, sammen med et høyt innhold av kiselsyre som har en styrkende virkning på slimhinnene i urinveiene, er en ypperlig kombinasjon i denne sammenhengen.
  • Sammentrekkende: Selv om kjerringrokk er mildt vanndrivende, er den også velegnet til bruk ved inkontinens og sengevæting hos barn fordi den har sammentrekkende egenskaper.
  • Blødninger: Tradisjonell bruk av kjerringrokk indikerer at den er ypperlig å bruke for å stoppe blødninger i sår og fra nesen samt opphosting av blod fra luftveiene.
  • Bindevev: Kjerringrokk setter fortgang i reperasjon av skadet bindevev og gjør vevet sterkere og mer elastisk.

Urten brukes også mot revmatiske problemer, luftveisproblemer som emfysem, kronisk hevelse i beina og en rekke andre tilstander. Selv bruker jeg den for å forebygge og lindre urinveisinfeksjon. Store mengder kjerringrokkte over en viss periode kan gi positive resultater ved vannansamlinger i kroppen (ødemer) og hvis man lider av sykdommer i nyrene og urinveiene.

Kilder: rolv.no og Damms store bok om medisinske urter (s. 204)

Les også innleggene om brennesle og lakrisrot.

7 Comments

  1. Må skaffe meg en urtebok tror jeg.. Jeg innser det er mye å lære på den kanten! Men LITT skeptisk merker jeg til å plukke dem selv.. tenk om man tar feil urt.. :D Men – skal sette urtebok på ønskelisten i alle fall!

    Plukker du ville urter selv?

    Liker

    • Urtebøker er genialt!

      Jeg kan dessverre ikke skryte på meg at jeg plukker urter selv, men jeg har planer om å forsøke. Min mor dyrker enkelte urter selv og legger til tørk hjemme. Ser ikke så vanskelig ut, men har ikke prøvd selv. Foreløpig holder jeg meg til Helios sine tørkede urter på boks. Økologisk og godt :)

      Liker

  2. Kjerringrokk er en fantastisk urt. Og alle kan ta den som te også. Og drikke så mye de vil av, den gjør ingen skade. Hurra for urter :-)

    Liker

    • Eneste er at hvis man drikker kjerringrokkte over tid bør man ta tilskudd av et B-vitamin fordi et stoff i urten tapper kroppen for dette vitaminet. Glemte å skrive det i innlegget… Sitter med en kopp nå. Mye bedre enn jeg husker fra jeg var yngre ;)

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s