Dessert
Comments 16

Bringebærgelé – naturlig og helsefremmende

Jeg er vel ikke den eneste som blir inspirert av Gry Hammer om dagene. Denne oppskriften har jeg hentet på bloggen hennes «Fra jord til bord» og geleen kan virkelig nytes med verdens beste samvittighet.

Råvarene i oppskriften varmebehandles i liten grad, noe som bevarer næringsstoffene. Bringebær inneholder rikelige mengder antioksidanter, blant annet vitamin C og E, i tillegg til mineralene kalium, magnesium og kalsium, samt en del folat og jern.

Honning inneholder enzymer som hjelper fordøyelsen av annen mat. Ved å spise honning får vi dessuten i oss sporstoffer som kroppen trenger. Mineralene i honning dekker et omfattende register – faktisk kan man finne alle skjelettets bestanddeler her, men innholdet av mineraler i honning er så lite at det kun regnes som sporstoffer. I tillegg har honning sårhelende og antiseptiske egenskaper og kan blant annet brukes ved hoste og sår hals.

DSC_0181

I tillegg inneholder selvfølgelig geleen gelatin, noe som gjør den til skikkelig kraftkost. Jeg må innrømme at jeg har et lite problem med gelatin, nemlig med det faktum at gelatin er laget av grisehud. Jeg jobber derimot med å komme over dette og fokuserer heller på alle de gode egenskapene som gelatin har. Gry Hammer formulerer det slik:

Gelatin/kollagen er ikke noe bare huden trenger, men også bindevevet ellers i kroppen vil styrkes og bygges opp av regelmessig inntak av gelatin. Ikke minst vil inntak av gelatin normalisere magesyreproduksjonen og reparere tarmskader du måtte ha. Konklusjonen er at om du vil myke opp rynker eller hindre at de kommer, har et kranglete kne eller en dårlig rygg, osteoporose, puslete muskelmasse eller trasig mage, et barn med dårlig vekst og apetitt; ja da anbefaler jeg deg å få kraft/gelatin/kollagen/protein inn i maskineriet! (kilde)

Med andre ord er det bare å sette i gang å koke kraft og tilføre gelatin i den daglige kosten. Og når jeg kan innta gelatin i form av deilige desserter så hiver jeg gladlig innpå.

Bringebærgele

 • 7 dl kokt vann
 • 2 ss rårørsukker (kan erstattes med palmesukker e.l)
 • 10 dråper stevia vanilla cream
 • 10 ts gelatin
 • 2 ss honning
 • 5 dl bringebær og litt vann slik at blenderen går rundt
 • 1/2 ts vaniljepulver (kan sløyfes)
 1. Kjør bringebær og litt vann i blenderen. Hvis du bruker frosne bær og dermed må bruke mye vann, reduser mengden kokt vann slik at geleen ikke blir for utvannet på smak.
 2. Kok opp vann, tilsett søtning og gelatin og rør rundt. Hell i bringebær og bland godt. Tilsetter så  vanilje og honning og smak eventuelt til med mer søtning. Honningen tilsettes senest mulig for å ikke ødelegge den gode næringen.
 3. Sil hele blandingen gjennom et finmasket dørslag/nøttepose/klede rett i en serveringsbolle og la stå kaldt noen timer til blandingen stivner til gelè (ca 4-6 timer).

DSC_0179

16 Comments

 1. Ida says

  Tidsporten skal visst også få inn gelatin fra storfe, om ikke det har kommet inn allerede:-)

  Ser kjempegodt ut! Elsker gele. Kjempesmart å blende jordbærene med vann, for da blir det ingenting som kastes (jeg har pleid å koke opp bærene med vann og sile det).

  Liker

  • Er veldig fornøyd med fremgangsmåten på denne. Jeg har også pleid å koke opp bær og vann.

   Skal sjekke ut gelatin av storfe. Så at Tidsporten skulle få det inn nå :)

   Liker

 2. Så herlig at du er så informativ med innhold i maten slik. Jeg prøver gjøre det jeg også, er nyttig å dele slik :D

  Den oppskriften var spennende. Kanskje skal jeg teste ut den som fredagskveldskos! :D hihihi, hvor lang tid brukte du på å tilberede den?

  Klemmer herfra :D

  Liker

  • Kjekt at du likte innlegget! Er kjekt å bli minnet på hvorfor det er viktig å spise ulike matvarer, både for min egen del og lesernes :)

   Tenker det tok ca 15 minutter å tilberede geleen og så skal den jo stå en del timer å stivne. Jeg laget den i 13-tiden tror jeg og vi spiste den til kvelds :)

   Håper den faller i smak! :)

   Liker

 3. Hm, lurer på om man kan få samme «effekt» av f.eks agar? Eller trenger man kanskje noe ekstra i blandingen mon tro.

  Liker

  • Tja. Agar inneholder visst 80% fiber, samt noe kalsium og mye jern og magnesium, mens gelatin er mest protein. Du får jo da i deg en del viktige næringsstoffer ved bruk av agar, men det vil virke annerledes på kroppen enn kollagen/protein.

   Vet ikke om det er noe annet som vil gi samme krafteffekten som gelatinen og det er jo uansett et valg om man vil tilføre kroppen animalske produkter eller ikke.

   Liker

 4. Anette ST says

  Hei,
  jeg er veldig inspirert av bloggen din :) Jeg har lyst å lage gele, men lurer på om hva du tror eller hvordan det evt funker med gelatinplater jeg har kjøpt i butikken. Har ikke fått kjøpt sånn pulver som du bruker enda….

  Liker

  • Så hyggelig at du liker bloggen! Jeg har ikke blogget på en stund, men det kommer nye oppskrifter etterhvert :-)

   Du kan fint bruke gelatinplater. Det gir kanskje ikke helt den samme helsegevinstens som dersom man bruker gelatin fra gressende kyr, men man bruker da det man har. Mener 1 ts = 1 plater, men det finner du ut ved å google det :-)

   Liker

   • Anette ST says

    Takk for svar:) jeg skal prøve meg fram, og ja håper du legger ut felre oppskrifter etterhvert. Men det er jo masse eldre å ta av for en ny leser, så her er det bare for meg å jobbe meg ijgennom arkivene :)

    Liker

 5. Anette ST says

  Hei igjen,
  jeg spør videre på denn tråden jeg…hva tror du er holdbarheten på geleen? Den har nå stått en uke i kjøleskp med tett plastfolie over, og jeg lurer på om det er trygt å spise resten?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s