Ramen er utrolig godt og hvis du har ferdigkokt kraft er det i tillegg utrolig enkelt å lage. Variasjonsmulighetene er mange, noe et kjapt googlesøk vil bekrefte. Basisen i en ramen er kraft og nudler. Miso eller soyasaus kan brukes for å smaksette kraften sammen med grønnsaker, kjøtt og urter.
Jeg har laget ramen av oksekraft og oksekjøtt. Du kan fint bruke kyllingkraft og -kjøtt i stedet for. Kjøttet kan også sløyfes, men du må bruke ordentlig kraft for å få en næringsrik suppe! Jeg koker en stor kjele med kraft av gangen og fryser ned i prosjoner slik at jeg alltid har kraft tilgjengelig. Enkelt og greit!
OBS: Hvis du har IBS og blir bedre av å følge en lavFODMAP-diett kan du erstatte hvitløk med hviløksolje eller fjerne hvitløk fra retten. I tillegg bruker du kun det grønne på vårløken.
Ramen (6 porsjoner)
Til kraften trenger du:
- 1,5 l oksekraft
- 6-8 aromasopp (annen sopp kan også brukes)
- smør eller olje til steking
- 1 liten løk
- 1 ts hvitløkspuré eller 1 kinesisk hvitløk
- 2-3 cm ingefær
- 2 ts vitam kørnig (økologisk buljong eller havsalt kan også brukes)
- ca 1,5 dl soyasaus/tamari (gjerne en blanding av søt og vanlig)
Til servering:
- 1 pk risnudler
- 6 egg
- ca 400 g oksekjøtt (pastrami, pulled beef, roastbeef, biffstrimler e.l.)
- 1 stor bok choi (kan erstattes med kinakål)
- 1 bunt vårløk
- 1 bunt koriander
- 2 noriark (kan sløyfes)
- Varm opp oksekraft og smaksett med soyasaus og buljong/salt. Ha presset hvitløk (eller bruk hvitløkspuré) og finhakket eller raspet ingefær i kraften.
- Stek sopp og løk i smør eller olje. Ha deretter sopp og løk i kraften og la det småkoke mens du tilbereder resten av ingrediensene. Smak til med mer soyasaus og salt hvis det trengs.
- Kok nudler som anvist på pakken. Skyll nudlene i kaldt vann og sett til sides.
- Kok egg i 6-7 minutter. Kjøl de ned i kaldt vann og rens av skallet. Eggene deles i to med en skarp kniv før servering.
- Skjær bok choi og noriark i strimler. Snitt vårløken i tynne ringer og finhakk koriander. Del kjøttet i biter eller strimler.
- Finn en skål til hver middagsgjest og fyll cirka halve skålen med nudler. Legg oppi to halve egg, litt kjøtt og en liten neve bok choi i hver skål. Fyll opp med kraft og topp med vårløk, koriander og nori like før servering.