Fermentert mat og drikke, Oppskrifter
Legg igjen en kommentar

Fennikelchutney

De siste årene har fermentert og melkesyregjæret mat blitt en større del av kostholdet mitt. Jeg synes det er spennende å eksperimentere med ulike former for fermentering og kombucha, kefir, yoghurt og fermenterte grønnsaker er blitt et fast innslag på kjøkkenet vårt. Hovedårsaken til at dette har blitt min nye hobby, er at jeg forsøker å spise meg frisk fra en irritabel tarm og jeg bruker fermentert mat og drikke for å bygge opp igjen og styrke tarmfloraen.

En av mine inspirasjonskilder er Kristen og Christopher Shockey sin bok «Fermented Vegetables» hvor jeg har funnet oppskiften på denne chutney’en. Boken inneholder en rekke spennende oppskrifter sorter etter hvilken type grønnsak som er hovedingrediensen, noe som gjør det lett å finne oppskrifter basert på hvilke råvarer du har tilgjengelig. I tillegg inneholder den en rekke tips og triks som er nyttig både for nybegynnere og viderekomne innen fermentering.

fermentert fennikel chutney

Jeg har laget fennikelchutney flere ganger og jeg synes den blir bedre og bedre jo lenger den oppbevares i kjøleskapet. Chutney’en holder seg også godt i kjøleskap selv om glasset er åpnet. Den har en sødmefylt og litt karriaktig smak og passer som tilbehør til en rekke retter. Prøv den for eksempel til pølser eller på en sandwich med kjøttpålegg.

Fennikelchutney

  • 2 store eller 3 små fennikel (helst økologiske)
  • 3 store eller 4 små sjalottløk (kan erstattes av 1 gul løk)
  • ca 1 ss uraffinert havsalt (jeg bruker Helios sitt)
  • 1 kinesiske hvitløk, presset
  • 1/2 kopp tranebær
  • 1/4 kopp rosiner
  1. Vask fennikel og skjær opp i terninger. Ta av det ytterske skallet på løken og kutt i små biter. Ha fennikel og løk i en bolle og bland inn havsalt. Det skal være så mye salt at grønnsakene smaker saltere enn du foretrekker, men ikke så salt at du ikke klarer å spise de.
  2. Kna grønnsakene til de slipper væske. Hvis det er vanskelig å få ut nok væske, lar du blandingen stå i cirka 30 minutter før du prøver igjen. Saltet trekker væske ut fra grønnsakene. Kna grønnsakene til det legger seg væske i bunnen av bollen.
  3.  Bland inn hvitløk, tranebær og rosiner og fortsett å kna med hendene i noen minutter slik at alt blandes og det legger seg rikelig med væske i bunnen av bollen.
  4. Ha litt og litt chutney over på et glass (ca 1 liter) og press det godt sammen slik at du får bort luftlommer. Væsken skal legge seg på toppen slik at grønnsakene er dekket av væske.
  5. Dekk blandingen med en ziplock-pose eller en brødpose som dekker blandingen slik at det ikke er noe luft mellom posen og grønnsakene. Hvis du bruker en ziplock-pose, fyller du denne så med vann, lukker igjen og legger et lokk på toppen av glasset. Hvis du bruker en brødpose, kan du enten fylle en ny brødpose med vann og bruke som lodd, eller bruke et lite glass eller en stein som lodd. Pass på at chutney’en er dekket godt til.
  6. Sett glasset på et brett som kan samle væske som eventuelt renner over kanten under fermentering. Glasset skal stå i romtemperatur og ikke i direkte sollys. La chutney’en fermentere i 7-14 dager. Sjekk daglig at grønnsakene er dekket av væske. Det er normalt at væsken skummer litt. Etter 7 dager smaker du på chutney’en. Den er ferdig når smakene av tørket frukt har blandet seg med den litt syrlige smaken av fermenterte grønnsaker.
  7. Ha over på mindre glass og sett i kjøleskap. Kan oppbevares i kjøleskap i opp til 8 måneder.

fermentert fennikel chutney

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s