Oppskrifter, Tradisjonskost
Comments 3

Langtidshevede rosinboller

langtidshevede rosinboller

Jeg elsker gjærbakst, men magen min liker ikke for mye gluten. Ved å tilsette eddik eller sitron og så langtidsheve deigen, brytes fytinsyren i melet ned, næringsstoffene gjøres lettere tilgjengelig og i tillegg blir glutenet lettere fordøyelig.

Prinsippet er det samme som ved bruk av surdeig. Dessverre begynte surdeigen min å lukte aceton og jeg måtte kaste den, og siden jeg i det daglige spiser mest lavkarbokost, har jeg heller ikke tatt meg bryet med å lage ny. Derfor langtidshever jeg de gangene jeg lager ting som pizza og boller.

Jeg tok utgangspunkt i oppskriften på langtidshevet bolledeig som jeg fant på gladerebarn sin blogg. Dersom du fjerner rosinene i oppskriften under, kan bolledeigen brukes som grunnoppskrift på søt gjærbakst. Min favoritt er skillingsboller/kanelsnurrer, men de er best med mye sukker i og derfor laget jeg kun rosinboller denne gangen. For to personer med altfor liten fryseboks ble denne deigen i største laget så halvér den gjerne om du ikke skal lage til mange mennesker eller ikke har frysemuligheter.

Bollene er best ferske og etter en dag eller to synes jeg det beste er å dele de i to og riste de i stekeovn eller brødrister. Og som pålegg foretrekker jeg smør og hvitost på fremfor syltetøy. Nam!

langtidshevede speltboller

Rosinene blir lettere fordøyelig om de bløtlegges før bruk. La vannen renne av de, gjerne på litt kjøkkenpapir, før de tilsettes deigen. Vannet kan selvfølgelig erstattes med plantemelk, og rismelk tror jeg vil gi bollene en ekstra god sødme. Det viktigste er at man bruker 9 dl væske totalt, hvor minimum 2 dl er vannkefir eller eplejuice.

Om du ikke allerede lager vannkefir og er interessert i å lese mer, anbefaler jeg å se på innleggene HER, HER og HER. Selv har jeg laget vannkefir siden i fjor høst og elsker det. Den smaker godt og gjør godt for magen. I perioder når jeg drikker mye vannkefir, tar jeg ikke tilskudd av probiotika. Er jeg uten vannkefir noen dager, fyller jeg på med probiotikakapsler for å holde magen balansert.

Langtidshevede rosinboller (2-3 brett)

  • 1600 – 1800 g siktet, økologisk speltmel
  • 2 dl rørsukker
  • 1/2 ts himalayasalt
  • 1 ss kardemomme
  • 3 økologiske egg
  • 250 g smeltet smør, avkjølt
  • 5 dl kaldt vann (og/eller plantemelk)
  • 4 dl vannkefir eller eplejuice (eller en blanding)
  • 1/4 pk blå fersk gjær
  • 1/2 dl eplecidereddik (kan erstattes med annen eddik eller myse)
  • ca 300 g økologiske rosiner (kan gjerne bløtlegges 30 minutt før de tilsettes deigen)
  1. Smelt smør og avkjøl
  2. Bland ut gjæren i litt av det kalde vannet
  3. Bland 1,3 kg mel og resten av det tørre. Ha deretter i resten av de tørre ingrediensene (ikke rosin) og bland godt. Tilsett resten av melet til deigen slipper bollen. Bruk mer mel ved behov. Tilsett rosiner helt til slutt slik at de ikke blir most mens deigen eltes. Deigen skal være fast, men ikke tørr. Hvis du bruker kjøkkenmaskin, skal deigen eltes på lav hastighet til alt er godt blandet og deretter kjører du maskinen i raskt tempo et halvt minutt. Jeg bakte for hånd og jobbet med den i 5 – 7 minutter.
  4. Dekk til deigen med en plastpose eller et kjøkkenhåndkle og sett på et lunt sted. Deigen skal heve i minimum 7 timer. Hever den for lenge (rundt 12 timer) kan den få en mer fremtredende gjærsmak.
  5. Smør romtemperert meierismør utover benken. Bak ut bollene og etterhev i 30 minutt eller til ønsket størrelse.
  6. Pensle bollene med egg og steke på 225°C i 12-15 minutter.
  7. La bollene avkjøles på rist før de serveres. Frys ned etter behov.

langtidshevde boller

1 kommentar

  1. Jeg er elendig på å bake, men må tipse mannen min (som baker her i huset) om disse :) Ser nydelig ut for oss som ikke tåler mel så greit…

    Liker

    • Ja, det er mye bedre for magen å langtidsheve i syrnet miljø. Så heldig du er som har en som baker til deg da :)

      Liker

  2. Richard says

    Takk for oppskriften. kan ik den bruker a lage boller med surdeig?
    Do you have a sourdough version of this recipe?

    Liker

Legg igjen en kommentar