Dessert, Oppskrifter
Comments 8

Sukkerfri sviskegrøt

En av mine favorittdesserter er sviskegrøt, eller sviskekompott som det også kalles. Jeg har derimot aldri laget det selv før, men da jeg ryddet i kjøkkenskapet og fant en åpnet pakke svisker som begynte å bli i det tørreste laget, bestemte jeg meg for å prøve.

Sviskegrøt er faktisk superlett å lage! Den skal koke en stund, men i mellomtiden kan man gjøre alt mulig annet.

Oppskriften fant jeg i en gammel heimkunnskapbok som jeg nylig fikk av mamma. Skolen hun jobber på holder på å flytte inn i et nytt bygg og dermed skulle de kaste en haug med gamle ting, blant annet denne boken. Den snille mammaen min tenkte at jeg ville synes det var gøy å få en sånn og tok med seg en eksemplar til meg. Me like!

Jeg har erstattet sukkeret med en blanding av sukrinmelis og palmesukker, men du kan også bruke bare en av delene eller en anne type søtning.

________________________________________________________________________________

Sviskegrøt (4 porsjoner)

  1. Legg sviskene i bløt. Mål opp bløtevannet og tilsett eventuelt mer vann slik at du totalt har 5 dl. Ha svisker og vann i en kasserolle og kok sviskene møre. Ha i søtning og eventuelt vanilje og bland godt.
  2. Lag jevning av potetmel eller maizenna som du blander med litt kaldt vann. Det letteste er å riste blandingen i et lite glass med lokk slik at alle klumpene forsvinner. Ha jevning oppi sviskegrøten og gi et kort oppkok.
  3. Avkjøl og server med vaniljesaus eller fløte. Jeg brukte havrefløte og det smakte nydelig! Kan oppbevares i kjøleskap noen dager.

sviskekompott

1 kommentar

  1. Rita says

    Takk for god, gammeldags oppskrift! Jeg må få spørre deg, – hva er havrefløte?? :)

    Liker

    • Havrefløte brukes på samme måte som vanlig fløte, men kan ikke piskes til krem. Den er bl.a. laget av havre og olje, og kan brukes av de som ikke tåler melkeprodukter :)

      Liker

      • Rita says

        Så kjekt å vite om sånne ting, da! Takk! :) Det er nok av melkeallergikere der ute, så.. *noterer*

        Liker

      • Bare hyggelig!! Det finnes forresten også risfløte og soyafløte. Så vet du det også ;)

        Liker

Legg igjen en kommentar