Tanker og tips
Comments 9

Bløtlegging av nøtter og frø

Ved å bløtlegge nøtter og frø vekker man de livgivende egenskapene og aktiviserer ensymene. De blir da lettere å spise og all bitter smak blir borte. Bløtleggingen gjør også at nøttene er lettere for kroppen å fordøye, samtidig som man lettere tar opp aminosyrene i de proteinene som finnes i nøttene. Det vil si at bløtlegging øker nøttenes ernæringsmessige potensial ved at alle de gode stoffene lettere tas opp av kroppen.

Hvor lenge nøttene skal bløtlegges avhenger av hvor harde de er. De hardeste nøttene trenger lengst bløtlegging. La vannet stå 2,5-5 cm over nøttene og frøene. Da vil de ese ut og oppta oksygenet i vannet. Skyll og skift vann ofte.

  • Mandler, hasselnøtter, pistasjnøtter: 4-8 timer
  • Brazilian nøtter, pekan, valnøtter: 2-4 timer
  • Cashew, macadamia, pinjekjerner: 1-2 timer (aldri mer)

Bollen med bløtlagte nøtter kan oppbevares 2-3 dager i kjøleskap.

Selv synes jeg at bløtlagte nøtter ofte smaker bedre og mer saftig enn de gjorde før bløtlegging, spesielt macadamianøtter og mandler. Bløtlagte nøtter kan for eksempel brukes til nøttemelk, nøtteost, nøttedip eller de kan tørkes i en dehydrator og oppbevares på glass til senere bruk.

(Kilder: SanaBona, Palmcrantz og Lilja (2010): Raw food på norsk)

1 kommentar

  1. Har akkurat oppdaget hvor mye bedre bløtlagte nøtter smaker!! Himmel så godt! Her blir det bløtlegging fra nå av :-)
    Kan jeg bløtlegge litt større mengder, og så fryse ned?

    Ha en fin søndagskveld videre :-)

    Tove
    http://sjelemat.blogspot.com/

    Liker

    • En kjekk oppdagelse!! Jeg er litt usikker på hvordan det er med frysing, men du kan jo prøve. Ellers så tar det jo like lang tid å tine fryste nøtter som å bløtlegge noen nye :)

      Liker

  2. Rita says

    Jeg er også enig i det, men jeg har lurt på om viktige næringgstoffer forsvinner med at man skyller og skifter vann flere ganger.. ? Vet du noe in det? :)

    Liker

    • Det tror jeg ikke at de gjør, men jeg er ikke helt sikker. Men jeg har lest et sted at ved å bløtlegging fjerner man den skiten som er på utsiden av nøttene… men ikke vet jeg..

      Liker

  3. Om jeg bløtlegger først, bør de tørkes før jeg baker brødet? Vil det blir for vått ellers? :-)

    Liker

    • Ja, bløtlegg og tørk frøene slik at det ikke blir for vått. Jeg har lyst å prøve å lage dette brødet med bløtlagte og våte nøtter, men det får bli et senere prosjekt.

      Liker

Legg igjen en kommentar