Tanker og tips
Comments 16

4 tips til å inkludere supermat i kosten

Det er circa et år siden jeg begynte å innføre supermat i kostholdet mitt og enkelte tilskudd har nå blitt en naturlig del av kostholdet mitt. Her i huset er det jeg som er den største kostholdsentusiasten og hvis samboeren min får i seg supermat, er det fordi jeg har hatt det i maten hans. Det finnes flere gode måter å tilsette litt ekstra næring i måltidene og her kommer noen tips til hvordan man lett kan inkludere supermat i den daglige kosten…

– Smoothie –

Den aller letteste måten å inkludere supermat i kosten er å blande ingrediensene i smoothien og dermed kamufleres også spesielle smaker som enkelte tilskudd har. For å unngå guffen farge, pass på å ikke blande hvetegress og alger i en smoothie med røde ingredienser. Grønne tilskudd passer derimot godt i smoothies med gule og grønne ingredienser. Mine faste ingredienser i en supersmoothie er kakaonibs, activated barley, maca, hamppulver og bipollen. Dersom fargene er riktig har jeg også i hvetegress. Litt linfrøolje eller kokosolje hører også med.

– Frokostblanding –

Mye supermat, blant annet agave, yacon, kakaonibs, bipollen, hampfrø og linfrø, egner seg godt som topping på frokostblandingen eller grøt. Selv blander jeg frø og havregryn med ulike typer supermat og spiser det med vegetabilsk melk på. For å spare tid om morgenen kan du blande din egen frokostblanding eller supermatmiks i en lufttett beholder.

– Morgendrikk –

En del supermat kommer i pulverform og mange velger å drikke disse om morgenen. Det sies at morgendrikken bør drikkes 20 minutter før frokost fordi næringsopptaket da er på topp. Dersom man synes alger og hvetegress smaker vondt blandet med vann, kan man blande det med eplejuice. Etterhvert som man venner seg til smaken blander man eplejuicen ut med mer og mer vann. Juice av citrusfrukt skal ikke brukes, men ellers er det fritt fram for å prøve andre smaker enn eple.

For å få ut alle klumper bruker jeg en coctail shaker. Hvis du har dårlig tid om morgenen kan du klargjøre kvelden før ved å ha alle pulverene oppi shakeren slik at det bare er å blande med væske, shake og drikke. Jeg pleier å gjøre dette før jeg går i dusjen og spise frokost etterpå. Ofte klargjør jeg frokosten også. Det tar nemlig fort litt tid å skulle ta en teskje av ditt og datt i en rekke ulike beholdere og poser..

– Hjemmelaget godteri –

Lager du ditt eget godteri vil det også være lett å blande i supermat og dermed kunne spise sunt godteri med verdens beste samvittighet. Hjemmelaget sjokolade og godiskuler er to gode alternativer hvor det er lett å tilsette ekstra næring.

Hva gjør du for å inkludere supermat i kosten?

16 Comments

 1. Flotte tips :)

  Jeg tar en grønn drikk med kamut hvetegress, maca, aloe vera og omega3 olje i hver morgen (Pleide å ta flere typer som spirulina og chlorella også, men nå prøver jeg meg med litt færre ingredienser for å undersøke hvilken virkning de ulike har på meg). Også blir det en del rå kakao i sjokolade og milkshakes med kokosmelk, hampfø på stort sett alt, hamp proteinpulver og kokosolje i smoothies og kakaonibs og gojibær til å knaske på :)

  Liker

  • Jeg skal kutte en del tilskudd (chlorella, spirulina og hvetegress) en periode og da blir det spennende å se hvordan ting fungerer uten. Kan jo hende det går aldeles utmerket, men kommer uansett til bruke supermat i den daglige kosten :)

   Liker

 2. Flotte tips! Det hender jeg også strør hampfrø i salaten, ellers gjør jeg mye av det samme som deg :) Blir mye smoothies! ;)

  Liker

  • Ah, glemte å ta med salat i innlegget over. Hampfrø og linfrøolje eller hampolje er mine faste gjester i salatskålen. Og så har jeg testet den salat boosteren som Sana Bona selger og den fungerer greit og tilfører saltsmak. Og bare for å reklamere litt så kommer det pakketilbud på salat boosterne når nettbutikken min åpner om ca 2 uker ;)

   Liker

  • Synd jeg ikke bor i Oslo lenger, men skal definitivt teste den neste gang jeg skal over fjellet :) I mens venter jeg på at noen skal få fingen ut og åpne en her i Bergen ;)

   Liker

 3. Eli says

  Flott med et innlegg som viser hvordan man kan kamuflere smaken! :) Det er jo ikke alltid smaken er like fristende:p

  Men jeg lurer, på varedeklarasjonen på hvetegress, udos choice grønne blanding og purely greens står det at det skal inntas minst 20 min før måltid. Blir opptaket optimalt om man blander det med mat? Jeg liker også å drikke det med vann før jeg legger meg om kvelden, men det er kanskje ikke optimalt siden kroppen ikke bør fordøye noe mens man sover?

  Takk for flott info og fine oppskrifter!

  Liker

  • Hei på deg og takk for tilbakemelding! Dessverre kan jeg ikke gi deg noen gode svar på det du spør om. Enkelte tilskudd skal jo tas sammen med mat så jeg vet ikke helt hvordan det henger sammen og hva forskjellen er. Skal rett og slett spørre ernæringsterapeuten min om det neste gang jeg er hos henne (dog tre uker til siden jeg var der for første gang i dag..) :)

   Liker

 4. Inger says

  Jeg bruker mye supermat og kjenner det gjør noe med energien min.
  Jeg har slitt med sykdom i 15 år men aldri vært så bra som jeg er nå.
  Vil aldri slutte, selv om dette ikke gjør meg helt bra , har jeg bedre energi og verker mindre.
  Hva mer kan jeg ønske meg? Har lært meg til å ta små steg..
  Starter alltid dagen med kamutpulver og chlorellatbl, pga smaken tar jeg tbl.
  Seinere tar jeg maca, biepollen og chiafrø på styrten…
  Maca gir meg veldig mye men er pyton på smak.
  Tar også spirulina og barley på ettermiddagen.

  Liker

  • Så kjekt å høre at livet har blitt bedre og at supermaten har vært til hjelp. utrolig hva kostholdsendringer kan gjøre! Selv var jeg til ernæringsterapeut i dag for å komme til bunns i hva jeg reagerer på og vi håper det er tilsetningsstoffer i maten jeg reagerer på og skal begynne med å fjerne det noen uker mens jeg registrerer symptomer og hva jeg spiser. Hvis kroppen ikke responderer bra nok på det må jeg nok kutte ut melkeprodukter… men hva gjør vel det hvis jeg kan slutte å ha vondt rundtomkring, klø og ha vondt i magen osv… Anbefaler en tur til en flink ernæringterapeut om du ikke allerede har prøvd det! :)

   Liker

 5. Inger says

  Har gått til en flink terapeut i mange år.
  Har slutta , for lenge siden med all ost og melk, heller ikke mel,
  litt glutenfritt mel av og til.
  Er blitt så mye bedre, men vet at helt bra blir jeg ikke..
  Men kostomleggingen gjør at nå «lever» jeg, før «eksisterte» jeg..

  Liker

 6. Carita says

  Er ikke alltid like flink å ha i supermat, men det jeg bruker å ha det i er som oftest smoothie og rå kuler :)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s