Urtemedisin
Comments 13

Urtemedisin: Lakrisrot

I motsetning til en del urter som smaker gress eller silo og gjerne må tilsettes andre urter for et bedre resultat, smaker lakrisrot godt i seg selv. Lakrisrot inneholder virkestoffet glycyrrhisin som er femti ganger søtere enn sukker og regnes ofte som en søtsak, men den er også en av våre viktigste legeplanter.

Lakrisrot er blant de mest brukte midlene i europeisk urtemedisin og har vært brukt som medisin i flere tusen år, blant annet fordi den er meget betennelseshemmende. Grekerne brukte den mot astma, lungeproblemer og munnsår.

Egenskaper og virkning: Lakrisrot er blant annet betennelseshemmende, krampeløsende, febersenkende, slimløsende, hostelindrende, bløtgjørende og smørende på slimhinnende, binyrestyrkende, mildt avførende, urindrivende, bakteriehemmende, virushemmende, immunstrykende, magesyredempende, gallestimulerende, sårhelende ved sår i mage og tolvfingertarm, kollesterolsenkende og allergidempende.

 • Binyrene: Forskning viser at når glycyrrhisin brytes ned i magesekken, får det en betennelses- og leddgikt-lindrende effektsom minner om hydrokortison og andre kortikosteroide hormoner. Det stimulerer produksjonen av hormoner i binyrene og minsker nedbrytingen av steroider i leveren og nyrene.
 • Slimhinnebeskyttende: Lakrisrot demper utskillelsen av fordøyelsessafter i magesekken og produserer et tykt, beskyttende slim til magesekkens slimhinne. Dette gjør at lakrisrot er et godt middel ved betennelser i magesekken.
 • Betennelseshemmende og lindrende: I tillegg til betennelsestilstander i fordøyelsessystemet, som munnsår, magekatarr, magesår og for mye magesyre, vil lakrisrotens lindrende og betennelseshemmende virkning påvirke luftveisproblemer, leddgikt, leddbetennelser og enkelte hudproblemer. Lakrisrot lindrer også øyebetennelse.
 • Forstoppelse: Lakrisrot er et mildt avføringsmiddel. Mot forstoppelse lages avkok av 1 del lakrisrot og 1 del løvetannrot. Drikk en kopp to ganger daglig.

Japanske forskere fant i 1985 ut at glycyrrhisin også kan brukes i behandlingen av kronisk hepatitt og skrumplever.

Selv bruker jeg lakrisrot som slimløsende middel ved forkjølelse eller når jeg merker at det begynner å tette seg igjen i nese og hals. Har jeg vondt i magen, har halsbrann eller oppblåst mage, blander jeg den med peppermynte og drikker en kopp eller to med denne teen. Lakrisrot er også ypperlig å bruke sammen med anis mot hoste.

Kilde: rolv.no og Damms store bok om medisinske urter (s. 103)

Les også innlegget mitt om brennesle.

13 Comments

  • Begynn gjerne å drikke den med en gang du merker at du begynner å bli forkjølet/tett/slimete, gjerne blandet med salvie som skal drepe bakterier :)

   Liker

 1. LovelyLiller says

  wow! visste ikke at lakrisrot hadde så mange egenskaper!

  Liker

  • Jeg kjøper Helios sin lakrisrot. Du får den på helsekosten og den står sammen med de andre urtene :)

   Liker

 2. Carita says

  Digger også lakrisrotpulver, bruker den mest i chai te :) Bestilte min fra Røtter.

  Liker

  • Visste ikke at den finnes i pulver, men høre jo logisk nok ut.. Takk for tips :)

   Liker

 3. Hehehe, urter som smaker gress eller silo? Hva i alle dager er det du driver og putter i deg?! ;) Men joda, jeg skjønner hva du mener.
  Kjempeflott innlegg, får prøve å teste det ut neste gang jeg blir syk. Var nettopp syk og hadde skikkelig slimhoste, så jeg prøvde timian-te som egentlig ikke funket så bra. Nå er det notert bak øret at jeg prøver lakrisrot neste gang. :)

  Liker

  • Du kan også blande timian med lakrisrot og anis for å dempe hosten. Hvis jeg begynner å bli forkjølet eller tett/slimete pleier jeg å drikke salvie og lakrisrot forebyggende :)

   Liker

 4. Karina says

  Hei

  Jeg fikk noen lakristre pinner som er kjøpt i Italia. Jeg regner med at dette er lakrisrot. Jeg fant dette innlegge på google og lurer på hvordan skal jeg bruke lakrisroten. Skal jeg hakke den opp og f.eks ha den i te? evnt. hvor mye?

  Takknemlig for svar

  Liker

  • Hei på deg!

   Jeg har ikke vært borti hel lakrisrot før, men regner med du kan hakke den opp eller male den. Bruk en teskje til en kopp vann. La den trekke minimum 10 minutter. Lakrisrot er også veldig god å blande med peppermynte, men smaker utmerket i seg selv.

   Lykke til :)

   Liker

 5. Tilbaketråkk: Hjemme i gata der jeg bor. | KROPP I BALANSE

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s