Dessert, Oppskrifter
Comments 15

Kirsebærgelé med vaniljesaus

Jeg har herved havnet i en dessert-periode, men hva gjør vel det når man kan lage alt fra grunnen av og erstatte sukkeret med sunnere alternativer?! Valget falt på kirsebærgelé siden jeg hadde en pose frosne kirsebær i fryseren og jeg «løp» på butikken for å handle inn til å kunne lage hjemmelaget vaniljesaus, noe jeg har hatt planer om å lage lenge. Jeg har også hatt planer om å teste ut agar agar som gelatinerstatning, men det får bli en annen dag…

Det finnes flere gode grunner enn sukkerinnholdet for å lage desserter selv: smaksforsterkere, konserveringsmidler, surhetsregulerende midler, emulgatorer, stabilisatorer og aromastoffer.  De fleste vaniljeproduktene i butikken inneholder f.eks ikke vanilje, men vanillin som er kunstig fremstilt vaniljearoma, og mm jeg ikke husker helt feil lages vanillin av råttent tømmer. Ganske ekkelt å tenke på.

Kirsebærgelé:

 1. Kok opp vann, kirsebær, sukrin og vanilje og la småkoke i ca 20 min. Smak til med sukrin og eventuelt agavenektar og/eller stevia. Jeg beholdt kirsebærene i, men de mister en del smak så de kan godt siles ut av geleen. Eventuelt kan man ha oppi «nye» frosne kirsebær når geleen settes til avkjøling.
 2. Legg gelatin i bløt i litt vann i ca 10 min. Press av vannet og ha geletinen oppi «kirsebærsaften». Rør godt til gelatinen er oppløst. Avkjøl og sett kaldt i noen timer til geleen er stivnet.
 3. Server med vaniljesaus.

___________________________________________________________

Oppskriften på vaniljesaus fant jeg på LCHF-bloggen. Jeg byttet ut vaniljestang med økologisk vaniljepulver, men holdt meg ellers til oppskriften. Nam nam!

Vaniljesaus:

 • 3 dl fløte
 • 1 dl vann
 • 1 stk vaniljestang eller 1 ts vaniljepulver
 • 4 stk eggeplommer
 • 0,5 dl sukrin
 1. Ha fløte og vann i en tykkbunnet kasserolle. Tilsett vaniljepulver, kok opp og trekk kasserollen til siden.
 2. Hvis du bruker vaniljestang: Split vaniljestangen på langs og skrap ut frøene og ha i fløten sammen med vaniljestangen. Kok opp fløten, trekk kasserollen tilside og la den stå og trekke 10-15 min. Ta opp vaniljestangen.
 3. Pisk eggeplommer og sukrin til en luftig tykk masse. Hell den varme melken over eggeblandingen og rør godt.
 4. Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm forsiktig opp til den begynner å tykne, rett under kokepunktet. Ikke la sausen koke.
 5. Avkjøl sausen før servering.

15 Comments

  • Ikke jeg heller, men det var godt. Skal lage bringebærgele fra bunnen av en av dagene. bringebær er sikkert bedre enn kirsebær ;)

   Liker

 1. Ser HERLIG ut! Ja, hvorfor ikke lage geléen fra bunnen av selv så slipper man alt det unødvendige drittet som er tilsatt. Smaker jo fantastisk med hjemmelaget :)

  Liker

  • Selv om kjøpegele og -vaniljesaus er farlig god så føles det mye bedre å spise hjemmelaget. Samtidig venner smaksløkene seg til den ekte smaken og neste gang man spiser kjøpegele så kjenner man lettere hvor kunstig det egentlig smaker. Jeg har blitt sånn med sjokolade… ;)

   Liker

 2. Ja, ekte mat er best. Nå forstår jeg ikke lenger hvorfor man har drevet med denne posematen altså.

  Liker

 3. Sussie says

  Synes egentlig det er eklere å tenke på hva gelatin er laget av jeg da, men… ;) Har ikke spist gelé på elleve år, men kanskje jeg også skal forsøke meg på å eksperimentere med agar agar? Vet du hva som er forskjellen på pulver og flak, forresten? Har sett begge deler på iHerb.

  Liker

  • Enig med at gelatin egentlig er litt ekkelt. Har ikke noen erfaring med agar agar enda, men ut fra det jeg kan finne på nettet så virker det som om man kan bruke både pulver og flak i det samme oppskriftene. Jeg for min del tror jeg ville gått for pulver uten at jeg vet helt hvorfor. Er vel bare det jeg har sett for meg at agar agar er i utgangspunktet…

   Har forresten sett agar agar i asiatiske butikker. Husker ikke prisen, men regner med den ikke er helt avskrekkende sammenlignet med iHerb :)

   Liker

 4. MissChief says

  Heisann!
  Masse spennende oppskrifter her inne. :) Lurte bare på hva vaniljepulver er? Er det veldig forskjellig fra vaniljesukker? kan man eventuelt bruke vaniljesukker i stedet? :)

  Liker

  • Hei!

   Vaniljepulver er ekte, tørkede vaniljebønner som er malt til pulver, mens vaniljesukker er melis som ikke inneholder vanilje, men vanillin som er kunstig fremstilt vaniljesmak. Vanillin lages av råtne trestokker eller noe i den duren…

   I geleen kan vanilje sløyfes eller du kan du bruke vaniljestang i stedet for vaniljepulver. Er du ikke så nøye på sukker og vanillin-innholdet kan du tilsette litt vaniljesukker, men jeg anbefaler å bruke ekte vanilje for å få den gode og ekte smaken :)

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s