Tanker og tips
Comments 26

Miljøvennlig tips til julen

I julen bruker vi enorme mengder glanset gavepapir. Klima og forurensingsdirektoratet skriver dette på sin hjemmeside: «glanset julepapir inneholder store mengder leire og fargestoff, og er derfor ikke egnet for materialgjenvinning. Det tynne glansede innpakningspapiret er ofte av en kvalitet som er dårlig egnet til materialgjenvinning». Glanset gavepapir kan altså ikke resirkuleres og må dermed kastes i restavfallet, noe som representerer store mengder avfall og dermed en miljøutfordring. Direktoratet advarer også mot å brenne papir, papp og kartong fordi det øker luftforurensingen.

Hvordan kan vi som forbrukere være med på å redusere denne avfallsmengden i julen? Et tips er å bruke resirkulert gavepapir. Resirkulert gavepapir kan for eksempel kjøpes fra den danske butikken Minimega. Trykk på bildet under for å besøke nettbutikken. Et annet tips er avispapir.

[Gavepapir.jpg]

Julegaver pakket i avispapir

For noen år siden begynte jeg å pakke inn julegavene i avispapir. Jeg synes gavene blir mye finere enn med glanset papir og  føler derfor ikke jeg «taper» noe på å være mer miljøvennlig på dette området. Ikke at jeg føler jeg taper noe på å være miljøvennlig ellers, men jeg vet at en del synes det er stress å f.eks sortere avfall, noe jeg faktisk synes er gøy. Men tilbake til avispapiret..

Gode grunner til å bruke avispapir:

 • Avispapir er økonomisk. Avispapir er nærmest gratis og de fleste har aviser liggende. Hvis du ikke abonnerer eller leser noe særlig aviser kan det være lurt å samle opp i løpet av året slik at du har noen liggende når du trenger de. Ta eventuelt med gamle aviser fra jobb.
 • Gjenbruk før resirkulering. Nordmenn er flinke å kildesortere og ved å bruke avisen til innpakkingspapir kan den brukes til noe nyttig før resirkulering og slik jeg ser det, få en dobbel nytteverdi.
 • Avispapir kan brukes til å fyre i peisen og/eller gjenvinnes.
 • Gaver pakket i avispapir er fine.

De fineste gavene får jeg ved å bruke rødt bånd rundt (f.eks silkebånd). Da får gavene en litt gammeldags look og det blir ekstra koselig å legge de under treet.

Avispapir kan selvfølgelig brukes som innpakningspapir året rundt. Det er ekstra gøy hvis avisen har et artig bilde eller overskrift som kan pynte gaven. For eksempel fikk lillebroren min en gave med en karikatur av Obama på til bursdagen i november – en liten tilfeldighet egentlig, men gøy var det.

I år har jeg også pakket inn kalendergavene til min kjæres julekalender i Klassekampen. I gavene er det litt te og godteri og i tillegg har jeg hengt på noen konvolutter med fine ord i. Jeg bestemte meg for å bevise at også jeg kan være litt romantisk innimellom… Selve kalenderen er det mormor som har brodert til meg da jeg var liten og den har vært i bruk hvert år siden jeg fikk den.

Bruker du miljøvennlig innpakkingspapir?

Har du andre miljøvennlige tips til julen?

26 Comments

 1. Helt enig, avispapir er mye finere en glanset papir :-) Jeg har brukt gråpapir (vet ikke hvorfor det heter det når det er brunt) og avispapir i årevis, og bursdagspresangen til søsteren din pakket jeg inn i en fargerik Thailands avis. Fiiiiiint :-D

  Liker

 2. Mange fine tips her :-) Så koselig kalender!! Jeg har de siste årene brukt gråpapir for da kan barna tegne og skrive på pakkene. Slipper pakkelapper :-) og så bruker vi et fint bånd rundt!!

  Liker

 3. Veronica/Gale Matverden says

  Åh flashback, tror jeg hadde samme type kalender. Føles kjent, selv om jeg ikke ser så mye!

  Avispapir var kjempemorsomt da! Kanskje jeg skal ty til det… ehehehe. rydda vekk et slitsomt skap som har stått i veien siden vi flytta. Og i det skapet lå det jo massevis som måtte om-møbleres.

  Så helt innerst i et annet skap så ligger det nå en pose jule-pynt og papir … Ser du problemet :)?

  OG aviser har vi dessverre altfor mye av, for søplefolka glemte oss visst forrige uke!!!….og han leverer avis og får en av hver, hver natt. Gjerne to også.

  Liker

 4. Kjempegode tips! Ja, bruker avisspappir når jeg pakker gavene selv. Men må inrømme at latskapen tar overhånd enkelte ganger, når de i butikken tilbyr seg å pakke…

  Liker

  • Skal ikke late som om jeg er noen helgen og at jeg ikke gjør det samme av og til ;)

   Liker

 5. Hei, jeg heter Magne og jobber på VG Nett. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av dagens anbefalinger under Lesernes VG på VG-forsiden.

  Liker

 6. Takk for hyggelig hilsen hos meg :)
  Du har forresten en flott blogg selv, skal sjekke den ut nærmere. Her har jeg handlet inn gråpapir til årets julegaver, men avispapir var et godt tips. Ha en fin mandagskveld.
  MARIANN

  Liker

 7. Kjempeidé! Tanken har ikke streifet meg engang, men det er jo kjempefint! Selv har jeg brukt gråpapir de siste åra i et lite håp om at de som får gavene gidder å legge dem i papir-søpla i stedet for restavfallet.

  Liker

  • Det var det ja. De fleste gavene går til nærmeste familie og de fleste der er opptatt av resirkulering så da er det litt lettere å ha kontroll på dette ;)

   Liker

 8. Tove says

  Eneste ulempen jeg ser med avispapir er jo trykksverten. Blir veldig svart på fingrene når man har pakket opp X antall julegaver. Ikke den hyggeligste opplevelse på juleaften. (spesielt hvis man får lyse klær i gave :)
  Gråpapir (brunpapir) er en flott ting. Og det finnes jo mange fargede ark der ute som er miljøvennlige :) Alternativer finnes det mange av, men skulle ønske det var lettere å finne flott gavepapir som kan resirkuleres.

  Liker

  • Stemmer det at trykksverten farger mest av på nyere aviser og at den tørker inn på gamle aviser? I såfall kan man unngå avfarging på klær og fingre ved å bruke gamle aviser, kanskje?! :)

   Liker

 9. Noe jeg er vant med fra barnsben av, er å ta vare på innpakningspapiret når vi har pakket opp gavene pent og bruke det på nytt neste år! Klistermerkelapper ødelegger papiret, unngå det.
  Aldri tenkt over det, alltid gjort det, men som voksen ser jeg jo at det er både økonomisk og miljøvennlig! Og som barn var det spennende å finne et papir som passet best mulig til julegaven som skulle pakkes.(Julepapir over hele kjøkkengulvet!) =)
  Brett papiret minst mulig, legg det i en stor stabel og bøy det inn i en stor pose. Legg på loftet/i skapet til neste år! En familietradisjon jeg kommer til å ta med meg videre.
  Ha ei fortsatt fin adventstid!

  Liker

  • Mamma pleier også å ta vare på det papiret som ikke er blitt ødelagt under åpning av gavene. Kjekt å ha! Båndet tar hun også vare på. Ganske lurt :)

   Liker

 10. Jeg blir så glad for at du og etter hvert mange andre også setter fokus på miljøvennlig gaveinnpakning :D Det er så unødvendig å pakke inn gaver i papir som må i restsøpla, når det finnes så mange andre gode alternativer som blir minst like fint. Tidligere har jeg brukt mye gråpapir, men i år har jeg tenkt å satse på å pakke inn i aviser og leste blader :)

  Liker

 11. Så genialt!! Et fantastisk tips!! Jeg prøveabonnerte på to aviser i tre uker, så jeg har mange aviser liggende! Enormt kult å lese at det er flere der ute som syns det er gøy å sortere avfall! Men kan båndet rundt pakken og tapen man klistrer på avispapiret for å pakke inn gaven, resirkuleres av mottakeren?=) Stå på!! God bless!

  Liker

  • Vet ikke helt hvordan det er med tape og sånt, men jeg pleier nå å bare ha det oppi jeg… Må finne ut hvordan det ligger an med det der :)

   Liker

 12. Tilbaketråkk: Miljøvennlig innpakning « Veronicas gale matverden

 13. Fint med avispapir også da! Det som er synd med gjenvinnbart gavepapir er at det sansynligvis ikke blir gjenvunnet likevel fordi folk ikke vet forskjellen…

  Liker

 14. Tilbaketråkk: Linklove: tips til en naturlig jul | Barn av Naturen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s