Frokost, Supermat
Comments 16

Superfrokost med jordbær og linfrø

I boken «Supermat» av Berge og Chacko er det meste av supermaten råvarer som er dyre og sjeldne i Norge. Det er derimot et unntak og det er linfrø.

Linfrø har mange av de samme egenskapene som chiafrø og for å spare penger har jeg heller begynt å lage gelé av linfrø (linfrø bløtlagt i vann som holder seg godt i kjøleskapet). Dette er godt for fordøyelsen, samtidig som linfrø inneholder store mengder omega 3, mangan og kostfiber. I tillegg får du i deg magnesium, kalsium, kalium, folsyre, kobber, forfor, vitamin B6 og vitamin K ved å spise disse frøene. Linfrø kan derimot passere ufordøyd gjennom fordøyelsessystemet så det er viktig å knuse eller bløtlegge de for å kunne nyttiggjøre seg næringsstoffene.

I sommer fikk jeg dilla på jordbær med creme fraiche og denne retten har jeg videreutviklet til en superfrokost som jeg spiser noen ganger i uken. Variasjonene er mange og i dag laget jeg en ny versjon med gojibær. Vanligvis har jeg også kakaonibs på, men det er jeg for øyeblikket tom for. Jeg har allikevel tatt det med i oppskriften.

Denne frokosten krever noen ørsmå forberedelser kvelden i forveien slik at bærene er tinte til du står opp.

Superfrokost med jordbær og linfrø (1 porsjon)

 • 1/2 pose frosne jordbær (200 g)
 • 1 neve gojibær
 • 1-2 ss sukrin eller annen søtning etter smak og behag
 • 2-3 ss bløtlagte linfrø
 • 1 ts bipollen
 • kakaonibs
 • hampfrø uten skall
 • gresskarkjerner
 1. Kvelden i forveien legger du jordbær i en skål sammen med gojibær og sukrin. La dette stå over natten. Gojibærene bløtlegges da i saften fra jordbærene. Frosne jordbær fra butikken er ofte sure så derfor bruker jeg sukrin på.
 2. Strø over de andre ingrediensene ut fra hva du har tilgjengelig.
 3. Server med 2 ss creme fraiche hvis du spiser melkeprodukter. Litt balsamico glaze er også godt på.

16 Comments

  • Ideen til hele greien kom jo i grunnen fra deg med creme fraiche og jordbær så vidt jeg husker ;)

   Liker

 1. Hei Helene, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av helgens anbefalinger under Lesernes VG på VG-forsiden. Håper det er ok at jeg låner bilde ditt :-)

  Liker

 2. Mmmm. Såg godt ut! Eg og brukar masse linfrø, sunt, godt og billig :) Har ikkje prøvd å legge dei i bløt endå, men det er kanskje noko å prøve. Har sett det blitt brukt som erstatning for eggekvite hos veganarar. Lurt..

  Liker

 3. Tone Wahl says

  Bruker lignende blanding innimellom. Men tar frosne jordbær, halvtiner i micro, litt creme freche, litt cotter cheese, gresskarkjerne, linfrø og sesamfrø. Trenger ingen søtningstoff. Nydelig. Alternativt brukes halvtinte multer med bittelitt søtstoff og ellers samme. E kjempegodt. Har ikke tenkt på de linfrøene som ikke utnyttes. Skal prøve å hakke de m stavmixer. Takk for tips:)

  Liker

 4. Linda says

  Ser kjempegodt ut! Pass på å ikke bruke for mye linfrø, for de inneholder cyanid glykosider. Anbefalt mengde er 1-2 ss pr dag. ;)

  Liker

  • Er nok veldig godt som dessert også og variasjonene er uendelige. Jeg spiser varianter av dette til frokost flere ganger i uken. For tiden er favoritten jordbær med diverse frø, litt havregryn og hjemmelaget mandelmelk oppå. Nydelig start på dagen! :)

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s