I boken «Supermat» av Berge og Chacko er det meste av supermaten råvarer som er dyre og sjeldne i Norge. Det er derimot et unntak og det er linfrø.
Linfrø har mange av de samme egenskapene som chiafrø og for å spare penger har jeg heller begynt å lage gelé av linfrø (linfrø bløtlagt i vann som holder seg godt i kjøleskapet). Dette er godt for fordøyelsen, samtidig som linfrø inneholder store mengder omega 3, mangan og kostfiber. I tillegg får du i deg magnesium, kalsium, kalium, folsyre, kobber, forfor, vitamin B6 og vitamin K ved å spise disse frøene. Linfrø kan derimot passere ufordøyd gjennom fordøyelsessystemet så det er viktig å knuse eller bløtlegge de for å kunne nyttiggjøre seg næringsstoffene.
♦
I sommer fikk jeg dilla på jordbær med creme fraiche og denne retten har jeg videreutviklet til en superfrokost som jeg spiser noen ganger i uken. Variasjonene er mange og i dag laget jeg en ny versjon med gojibær. Vanligvis har jeg også kakaonibs på, men det er jeg for øyeblikket tom for. Jeg har allikevel tatt det med i oppskriften.
Denne frokosten krever noen ørsmå forberedelser kvelden i forveien slik at bærene er tinte til du står opp.
Superfrokost med jordbær og linfrø (1 porsjon)
- 1/2 pose frosne jordbær (200 g)
- 1 neve gojibær
- 1-2 ss sukrin eller annen søtning etter smak og behag
- 2-3 ss bløtlagte linfrø
- 1 ts bipollen
- kakaonibs
- hampfrø uten skall
- gresskarkjerner
- Kvelden i forveien legger du jordbær i en skål sammen med gojibær og sukrin. La dette stå over natten. Gojibærene bløtlegges da i saften fra jordbærene. Frosne jordbær fra butikken er ofte sure så derfor bruker jeg sukrin på.
- Strø over de andre ingrediensene ut fra hva du har tilgjengelig.
- Server med 2 ss creme fraiche hvis du spiser melkeprodukter. Litt balsamico glaze er også godt på.
åååå dette så veldig godt ut :-)skal testes!!
LikerLiker
Ideen til hele greien kom jo i grunnen fra deg med creme fraiche og jordbær så vidt jeg husker ;)
LikerLiker
godt du vidreførte den ideen for dette blir jo enda sunnere :-D
LikerLiker
det så virkelig godt å kjærnesunnt ut. skulle ønske jeg var flinkere på matfronten
LikerLiker
Øvelse gjør mester ;)
LikerLiker
Hei Helene, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av helgens anbefalinger under Lesernes VG på VG-forsiden. Håper det er ok at jeg låner bilde ditt :-)
LikerLiker
Helt i orden! Bare hyggelig :)
LikerLiker
Mmmm. Såg godt ut! Eg og brukar masse linfrø, sunt, godt og billig :) Har ikkje prøvd å legge dei i bløt endå, men det er kanskje noko å prøve. Har sett det blitt brukt som erstatning for eggekvite hos veganarar. Lurt..
LikerLiker
Interessant! :)
LikerLiker
Bruker lignende blanding innimellom. Men tar frosne jordbær, halvtiner i micro, litt creme freche, litt cotter cheese, gresskarkjerne, linfrø og sesamfrø. Trenger ingen søtningstoff. Nydelig. Alternativt brukes halvtinte multer med bittelitt søtstoff og ellers samme. E kjempegodt. Har ikke tenkt på de linfrøene som ikke utnyttes. Skal prøve å hakke de m stavmixer. Takk for tips:)
LikerLiker
Takk for tips til deg også. Alltid godt med nye varianter av et godt måltid :)
LikerLiker
Ser kjempegodt ut! Pass på å ikke bruke for mye linfrø, for de inneholder cyanid glykosider. Anbefalt mengde er 1-2 ss pr dag. ;)
LikerLiker
Takk for tips. Dette visste jeg ikke :)
LikerLiker
å hva er det Linda?
LikerLiker
NAM! Dette har jo jeg lyst til å bruke som dessert – ikke frokost!! (Bare reduserte mengde frø i forhold til jorbær kanksje så det ikke blir å mektig….?) Tennene løper i vann…
LikerLiker
Er nok veldig godt som dessert også og variasjonene er uendelige. Jeg spiser varianter av dette til frokost flere ganger i uken. For tiden er favoritten jordbær med diverse frø, litt havregryn og hjemmelaget mandelmelk oppå. Nydelig start på dagen! :)
LikerLiker