Tanker og tips
Comments 11

Mine erfaringer med supermat

Det siste halve året har jeg eksperimentert med ulike typer supermat og forsøkt å finne ut hva som gir en positiv effekt på meg, for slik å komme fram til hvilke produkter som fungerer best for meg og min kropp. Målet er å få mer overskudd og best mulig helse.

Hva er så supermat? I boken «Supermat» definerer Berge og Chacko supermat som

…matvarer og ingredienser som inneholder eksepsjonelle og gjerne bredspektrede næringsverdier i tillegg til medisinske egenskaper. De er som oftest viltvoksende eller dyrket økologisk. I tillegg er de uprosessert, altså ikke bearbeidet (s. 15)

Jeg vil i dette innlegget ta for meg noen typer supermat og hvilke virkning det har hatt å ta tilskudd av disse. Informasjonen om de forskjellige tilskuddene er hentet fra boken «Supermat» av Berge og Chacko.

 • Maca

Virkning: Maca er et adoptogen som øker kroppens motstandskraft mot stress og styrker immunforsvaret. Maca brukes mot plager i overgangsalderen, mensturasjonsproblemer, søvnløshet og humørsvingninger. I tillegg regulerer maca stoffskiftet og energinivået. Maca har foryngrende egenskaper både for menn og kvinner og brukes også for å øke sexlysten.

Næringsstoffer: Maca inneholder store mengder mineraler som magnesium, kalium og kalsium, essensielle aminosyrer og viktige fettsyrer.

Min erfaring: Som med forskjellige andre oppkvikkende midler blir jeg som oftest trøtt av å innta de og maca er intet unntak. De gangene jeg har tatt maca har jeg som oftest blitt trøtt, sliten og litt rar i hodet. Jeg tar derfor sjelden maca og er ikke helt overbevist om at det er en god ting – med unntak av noen få ganger da jeg har følt meg mer opplagt etter inntak.

 • Chlorella

Virkning: Chlorella har en sterkt rensende effekt på avfallsstoffer i kroppen. I tillegg viser studier at den styrker immunforsvaret, reduserer blodtrykket og kolesterolinnholdet i blodet.

Næringsstoffer: Inneholder alle de åtte essensielle aminosyrene, vitamin A (betakaroten) og C, B1, B2, B3 og B12, et høyt innhold av jern og kalsium, samt svært mye klorofyll.

Min erfaring: Denne algen føler jeg av en eller annen grunn at jeg får best effekt av dersom jeg bruker en økologisk utgave. Den første tiden merket jeg godt den rensende effekten ved at jeg fikk mer kviser enn jeg pleier og at jeg ble mindre blå under øynene. Dette forsvant derimot etterhvert og nå har jeg enda mindre kviser enn vanlig og huden er fin selv i perioder med dårlig kosthold.

 • Spirulina

Virkning: Spirulina bekjemper bakterier, motvirker allergier og har positiv effekt på diabetes og på hud, hår og negler.

Næringsstoffer: I tillegg til høy innhold av klorofyll og proteiner, inneholder spirulina mengder med vitaminer og mineraler, spesielt kalium, kalsium, krom, kobber, jern og mangan.

Min erfaring: Spirulina tar jeg sammen med chlorella to-tre ganger om dagen. Jeg har ikke merket noen stor forskjell før og etter, men spirulina tilfører kroppen en rekke næringstoffer og kan umulig være en dum ting. Nå når jeg har brukt det en stund føler jeg at jeg har mer overskudd, spesielt når jeg tar det i kombinasjon med hvetegress.

 

"Organic Spirulina Powder"

 

 • Best of Greens

Folk skryter av denne typen tilskudd, men jeg for min del opplevde ingen positiv effekt av å drikke et glass om dagen med Best of Greens. Jeg opplevde derimot at jeg ble litt uggen i kroppen og den eneste forklaringen er at jeg kanskje reagerer på en av ingrediensene. Jeg har nå gått over til å drikke hvetegresspulver og trives mye bedre med det.

 • Kamut hvetegresspulver

Virkning: Hvetegress inneholder svært mye klorofyll som øker antallet røde blodceller, bidrar til balansert blodtrykk og avgifter kroppen. Hvetegress styrker kroppens evne til sårheling og bedrer fordøyelsen. I tillegg har det en rekke andre helsefremmende effekter på kroppen.

Næringsstoffer: Hvetegressjuice inneholder 70 prosent klorofyll i tillegg til alle de essensielle aminosyrene, hundrevis av enzymer som ikke finnes i annen mat, samt en mengde vitaminer og mineraler, bl. a mer vitamin C enn appelsiner og dobbelt så mye vitamin A som gulrot.

Min erfaring: Dette grønne pulveret har vært superfornøyd med og jeg merket i den perioden jeg tok at jeg hadde litt mer overskudd. Jeg merker godt at jeg nå er tom og gleder meg til å begynne på an igjen når nytt glass ankommer i posten. Hvetegresspulveret har jeg tatt sammen med spirulina og chlorella før frokost, og det er kanskje det tilskuddet jeg føler har hatt best virkning på min kropp.

Det er vanskelig å vite hvilke av tilskuddene som gir best effekt og det er trolig kombinasjonen av all supermaten som gir den beste effekten. Totalt sett kan jeg derimot si å ha merket flere positive effektene etter jeg begynte å tilføre supermat i kostholdet mitt, blant annet bedre immunforsvar og mer overskudd, spesielt psykisk, selv om jeg ikke akkurat kan kalle meg selv superwoman når det kommer til energinivå – enda.

I tillegg til tilskuddene jeg har nevnt over bruker jeg ofte disse produktene i mine daglige måltider, spesielt til frokost:

 • bipollen
 • kakaonibs
 • hempfrø
 • linfrø
 • kokosolje
 • himalayasalt
 • aloe vera 40x
 • samt søtningsmidler som agave, lucuma, palmesukker og yacoon.

Hvilke erfaringer har du med innslag av supermat i kostholdet?

11 Comments

 1. Veronica says

  Så kjekt at du skriver om dine erfaringer. Jeg ser at du har blitt litt rar i hodet av maca, på hvilken måte? Jeg blir nemlig rar i hodet ala svimmel/mister konsentrasjonen av chlorella og spirulina, og har derfor sluttet å ta det.

  Liker

  • Er litt vanskelig å forklare, men blir rett og slett trøtt og litt ør av maca. Den rar i hodet-følelsen blir er vel en kombinasjon av å bli trøtt, slite og ør. De gangene jeg har blitt opplagt har jeg til gjengjeld vært veldig sliten på ettermiddagen/kvelden.

   Liker

  • Hei Jeg fikk også hodepine da jeg startet med spirulina og/eller chlorella. Forklaringen jeg fikk er at dette er kraftige saker, og uvant for kroppen din fordi den setter i gang nye prosesser. Du må derfor starte med å ta veldig lite også ev. øke etterhvert. Det som er best for meg og som jeg ikke får hodepine av er purley greens. Ikke så konsentrert, men med alle de gode næringstoffene. Tom gubben følte seg bedre etter en puley greens smoothie:)

   Liker

 2. Maca funker ikke for meg heller. Kanskje like greit, for det smaker jo grusomt :)
  Chlorella er min beste venn og jeg vet ikke helt om spirulina kanskje hadde vært det om jeg prøvde det først, men når jeg først hadde begynt med chlorella merket jeg ikke noe til spirulinaen, men tar nå begge. De gjorde imidlertid INGEN endring i jernlagrene mine, og jeg tok ganske store doser i flere måneder, men en jernpille for dagen gjør underverker, så jeg stoler ikke helt på det som står om at det er bra med jern i…

  Nå har jeg nettopp begynt med kamut og gleder meg til nye superkrefter :-)

  Liker

 3. Elin says

  Heisann :)
  Kom over artikkelen din på VG nett, og bladde viderer derifra :)
  Det jeg lurte på er hvor mye du tar av chlorella, spirulina og gress?
  Begynte å ta det selv for et par uker siden men føler ikke at det har hatt noe særlig effekt. Kanskje eg tar for lite….. Men sliter med å få det i meg pga smaken…. :)

  Liker

  • Hei!

   Jeg bruker 1 ts hvetegress, 1 ts spirulina og 2000 mg chlorella (10 små tabletter fra Jarrow formula). Det er ikke alltid jeg føler at jeg har effekt av tilskuddene, men når jeg slutter med de en periode merker jeg bedre hva de gjør for meg. Du kan evt bruke de til du er tom og så ta en pause for å se om du merker noen forskjell. Er vel ikke nødvendigvis slik at disse tilskuddene passer for alle.. :)

   Når det kommer til smaken, har du prøvd å blande de med eplejuice eller annet (ikke juice av sitrusfrukt). Jeg har vent meg til smaken og drikker det utblandet i bare vann nå, men begynte med eplejuice og etterhvert en blanding av eplejuice og vann.. Er også greit å bruke tabletter/kapsler hvis du ikke klarer smaken :)

   Liker

 4. Sky says

  hei! hadde vært fint om du kunne gi litt info om hvor man får tak i de forskjellige tingene du har listet her!

  Liker

 5. Hei! Ser jeg har glemt å linke til de forskjellige produktene i dette innlegget. Jeg handler hovedsakelig på iHerb og anbefaler merket Pure Planet. Det selges også i Norge (helsekost o.l), dog til en høyere pris enn på iHerb. Håper det var til hjelp :)

  Liker

 6. Interessant å lese! Jeg begynner nå i en ende og har begynt på Kamut hvetegresspulver – og er spent på virkningen.. !! De andre venter jeg med, for å ikke bli forvirret på hva som virker og ikke :) (Spiser i tillegg linfrø, kokosolje, og har byttet ut sukker med sunne søtninger..). Merker godt en forskjell bare på å kutte ut det meste av sukkeret! :) Venter nå på 2 nye pakker fra iherb med mere supermat……

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s