Sist jeg var på besøk hos mamma fikk jeg låne med meg boken «Helsekost» av Gun Skoog utgitt i 1974. Jeg er visst oppvokst på flere av rettene i denne boken og min mor har funnet sine favotitter. Nå har jeg planer om å teste ut noen av oppskriftene selv og det kommer nok til å komme noen blogginnlegg med oppskrifter fra boken etterhvert.
Men først av alt vil jeg gjengi det første avsnittet i bokens innledning.
Vi er i ferd med å bli mer helse- og kostbevisste i de skandinaviske land. Mange års vellevnet med for mye mat, for fet og for søt mat, kombinert med stillesitting, men mangel på helsefremmende bevegelse og mosjon setter sine spor i kroppen. Man kjenner seg ikke i form, man blir lett mottakelig for infeksjoner med «velstandssykdommer» som fedme, galle-, lever-, hjerte- og karsykdommer som følge.
Jeg synes det er litt artig at dette som er skrevet på 70-tallet, like godt kunne vært innledningen i en bok fra 2010. Boken «Helsekost» baserer seg på vegetariske retter og kommer med råd til en sunn livsstil som fremdeles er aktuelle.
♦
Så over til første oppskrift hentet fra Helsekost-boken, bokhvetegrøt. Jeg spiste den med frosne blåbær og melk på.
Bokhvetegrøt (3-4 porsjoner)
- 1 dl rosiner eller fikenterninger
- 1 liter vann
- 1/2 dl malt linfrø
- 1 dl sesamfrø
- 2 dl bokhvete
Legg rosiner eller fiken i vannet for å svelle et par timer. Visp inn linfrø, sesamfrø og bokhvete og la det hele koke 2-3 minutter. Server grøten med melk og fruktmos eller bær. Bokhvetemel kan kjøpes, men den beste grøten får man ved å bruke hel bokhvete og knuse den selv umiddelbart før kokingen.
koselig:) maler du linfrøene selv?
LikerLiker
Jeg brukte noen knuste linfrø fra GoGreen som jeg fant på Meny. Ellers kan du male de i en blender, med stavmikser eller kjøkkenmaskin :)
LikerLiker
Gamle kokebøker er utrolig kjekke, har en «kjøkkenalmanakk » fra 1939, og det er utrolig hvor mye forfatteren Henriette Schønberg Erken sier som er i sunnhetens ånd nå. Dama der var visst en legende større enn Ingrid Espelid, men er visst litt vel ung for å ha hørt om henne.
Får ta meg en tur på bokantikvar og se etter Helsekost boka. Slikt er moro.
LikerLiker
Hei, bare et tips, Henriette Schønberg Erken har også utgitt «stor Kokebok». Den er fremdeles å finne i bokhandelen. Jeg bruker 11. utgave fra 1934, og det er bare såååå bra!!
LikerLiker
SV: takk, så hyggelig å høre. :D Ha en fin søndagskveld du også!
Artig med gamle kokebøker. Har en eldgammel en om grønnsaker jeg, og den er absoulutt ikke dum. Selv om «kostholdspyramiden» endrer seg, er mye fortsatt det samme…
LikerLiker
Innledningen er jo litt i kontrast til Kari Jacquessons utsagn om at hvis man bladde i fotoalbum fra 70-tallet, var alle så slanke;)
LikerLiker
Hei Helene, Magne fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som en av dagens anbefalte på Lesernes VG. Ha en fin dag :-)
LikerLiker
veldig bra, jeg fikk den boken av moren min.
LikerLiker
Artig :)
LikerLiker
men var det noe godt…?
LikerLiker
Ja, det var faktisk det. Har selvfølgelig smakt andre typer grøt som er bedre, men skal absolutt lage bokhvetegrøt igjen :)
LikerLiker
Så spennende! Det har jeg også lyst til å prøve meg på!
LikerLiker
Oi, må man knuse dem til og med? Plis si at det ikke er nødvendig.
LikerLiker
Hehe, jeg bruker bokhvetemel og synes det er helt greit å la fabrikken knuse de for meg ;)
LikerLiker
Dette likte jeg Christel
mor
LikerLiker
Tilbaketråkk: Helsekost anno 1974 – bokhvetegrøt | Matnyhetene.no