Tanker og tips
Comments 8

Ferske dadler fra Iran

Jeg har tidligere forbundet dadler med noe søtt og klissete som voksne har fått for seg at de skal spise i julen. Verden ser derimot litt annerledes ut anno 2010 og man kan få tak i så mangt i de forskjellige matbutikkene.

Ferske dadler oppdaget jeg for første gang da jeg skulle lage dadler med bacon til tapasbordet. Jeg kjøpte da de store, ferske dadlene som de selger på Meny og i en del andre matbutikker. De var dengang på tilbud til 99 kroner kiloet (!!!) husker jeg, men koster vanligvis mye mer. Disse megastore dadlene gjorde heller ikke susen som bacondadler da forholdet mellom det søte og det salte blir feil.

Etter tips fra en bekjent tok jeg derfor turen til Oliven mat (Marken 3 i Bergen) hvor jeg i tillegg til en boks med små, ferske dadler til under 30 kroner, fikk et lite foredrag om iranske dadler fra innehaveren. Iranske dadler er visst the real deal og mannen på Oliven mat kunne fortelle at han leverer dadler til blant annet Escalon så skal du lage bacondadler som er like gode som på tapasrestaurantene – bruk disse.

Mannen på Oliven mat kunne også fortelle at grunnen til at dadlene vi nordmenn spiser i julen er så søte og klissete er at de pensles med sirup… som om dadler trenger mer søtsmak.

Anyway, poenget mitt er at ferske dadler er supert snacks som er fint å sette fram dersom man får gjester eller når man skal kose seg med noe søtt. I motsetning til smågodt tilfører en daddel eller tre litt vitaminer til kroppen også. Frukt.no skriver dette om dadler:

Daddel har stor ernæringsmessig betydning i de land denne frukten kommer fra. Den er kaloririk, og inneholder A- og B vitaminer samt mineraler; særlig kalium, kalsium, fosfor og jern. Siden frukten kun inneholder 27 % vann kan man betrakte den som et konsentrert protein-, vitamin-, fruktsukker- og fibertilskudd (frukt.no)

Og er du fremdeles i tvil om hva du kan bruke dadler til? Her er frukt.no sine tips til bruksområder:

Daddel er god å spise naturell som snacks. Den kan deles og renses og tas med i fruktsalater, som kakefyll eller i pai. Den søte smaken er en spennende kontrast i skinke- og ostesalat. Daddel kan brukes til konfekt. Ta ut kjernen og fyll hulrommet ned marsipan eller mandelmasse og dypp den i smeltet sjokolade. Strø på med kokosmasse (frukt.no)

Ferske dadler kan kjøpes i de fleste innvandrerbutikker og du finner de ofte i kjøleskapet. Prisen er rundt 30 kroner for en boks med mange dadler i. Løp og kjøp! :)

Oppskrift på dadler med bacon finner du HER.

8 Comments

 1. Hadde ALDRI trodd dadler med bacon skulle være så fantasiliastisk godt, men det er lite som forsvinne raskere på tapasbordet:)

  Liker

  • jeg vet, det er helt utrolig! Er blitt en slager blant de fleste jeg kjenner faktisk :)

   Liker

 2. Bushra Madhat says

  dadler og så virker mot bakterier og sårhals

  Liker

 3. Meretchen says

  Sidder du og anbefaler, at vi køber varer fra Iran?

  Liker

 4. Tilbaketråkk: Raw daddelsirup | food is my religion!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s