Lavkarbo, Oppskrifter
Comments 16

Suksessterte – mandelbunn med solkrem

Oppskriften til denne lekkerbisken fant jeg på Ziggys lavkarbo-blogg. Suksessterte er vel en av mine favorittkaker, men noen stor kakemons har jeg aldri vært. Dette har nok mye med at det å spise kake vanligvis er en usunn beskjeftigelse som man ikke unner seg for ofte. Dette var derimot før sukrin entret min bevissthet og åpnet dørene for å spise både det ene og det andre med søtsmak på – med verdens beste samvittighet.

Suksessterte:

Bunn:


Solkrem:

 • 5 eggeplommer
 • 1 dl kremfløte
 • 1 dl sukrin og/eller sukrinmelis
 • 100-150 gr smør (alt etter hvor mye smørsmak man liker)
 • 1-4 ts vaniljesukker (gjerne hjemmelaget, utskrap av vaniljestang eller vaniljeessens etter smak)
 1. Mal mandlene i en mandelkvern eller grovmal de i en foodprosessor eller blender. Mandlene kan evt. skoldes. Stivpisk eggehvitene, tilsett søtningsmiddlet litt etter litt og vend til slutt forsiktig inn de malte mandlene med en slikkepott. Vend det sammen i maks 1 minutt ellers vil eggehvitene falle helt sammen.
 2. Smør en springform på f.eks. 24 cm (legg evt bakepapir i bunnen) og fyll den med mandelrøren. Stekes ved 160 grader i ca 30-35 minutter på nederste rille. Avkjøl.
 3. Rør sammen plommene, fløte, søtningsmiddel og vaniljesukker i en kjele. Varm det opp over svak varme og rør hele tiden. Trekk kjelen tilsides når den første boblen kommer. Kremen skal nå ha fått en fyldig konsistens. Avkjøl et par minutter og rør smøret kuttet i terninger inn i kremen. Rør til den blir jevn og glatt. Ha over i et fat eller bolle, dekk til og avkjøl.
 4. Ha smørkremen over mandelbunnen i springformen og glatt det utover. Alternativt kan du bre kremen utover mandelbunnen når du har lagt bunnen på et fat. Pyntes med f.eks mandelspon, sjokoladestriper laget med litt smeltet 70% sjokolade, hakkede pistasjenøtter eller raspet sjokolade (minst 70% kakao)


♣ Kaken oppbevares kaldt. Den kan også fryses.

♣ Sukrin smelter ikke på samme måte som sukker og knaser derfor litt mellom tennene når du spiser kaken. Bruk derfor gjerne melis i kakebunnen. Jeg blandet litt siden jeg nesten bare hadde sukrinmelis i hus og ble veldig fornøyd med resultatet.

16 Comments

 1. Heisann hoppsann…

  Har lest bloggen din i noen uker nå og mye er spennende. Som altspisende savner jeg litt de rettene som faller bort i og med at du er vegetariander, men vi får la det gå.

  En ting jeg lurer på er at du ofte refererer til lavkarbo-dieter, lavkarbo-retter osv. Jeg mener da fast og bestemt at karbos må vi ha til den daglige driften av kroppen, men kalorier kan vi trygt holde oss unna. Hva er policyen bak dette?

  Liker

  • Hei!

   Kjekt at du liker bloggen. Jeg har kanskje ikke vært helt presis, men jeg er tidligere vegetarianer. Nå spiser jeg en del kjøtt, men det har blitt lite jeg har lagt ut på bloggen i det siste. Blir nok mer framover da lysten på å lage mat og eksperimentere litt er begynt å komme tilbake. Kjekt å få tilbakemelding på hva lesere ønsker mer/mindre av :)

   Så var det dette lavkarbogreiene. Jeg er helt enig med deg angående at vi trenger en viss mengde karbohydrater for å fungere. Grunnen til at jeg nå spiser lavkarbo er for å gå ned i vekt fordi det viser seg at denne dietten faktisk fungerer. Jeg har alltid vært overbevist om at lavkarbodietter er noe tull, men etter å ha lest en del om det og hørt om andres erfaringer har jeg blitt «omvendt».

   Det finnes forskjellige retninger som anbefaler ulike mengder karbohydrater, alt fra Fedon til ketolyse (google og lese hvis du lurer på hva det er).

   Jeg har hovedsakelig kuttet ut matvarer med sukker og hvetemel. Dette er hovedsakelig for en periode, men jeg ser ikke bort fra at jeg i fremtiden vil redusere disse varene fra kostholdet mitt.

   Min lavkarbodiett inneholder mye protein og fett, og lite karbo. Poenget er vel at fett forbrenner fett når man ikke har karbohydrater å forbrenne. Hjernen trenger derimot en viss mengde karbo for å fungere og det anbefales vel ikke å gå på f.eks ketosediett (10 g karbo om dagen) over lenger tid. Jeg få derimot i meg en del grønnsaker som inneholder karbohydrater så «tørker» ikke helt ut..

   Det finnes også helsegevinster ved å kutte ut hvetemel og sukker. For min del, så langt i dietten, føler jeg meg mindre oppblåst og har mindre «oksehunger». Jeg er fremdeles sulten, men jeg holder ikke på å dø av sult ;)

   Håper dette ga mer mening! :)

   Liker

  • sivanilje says

   Dette er nok feil. Man kan fint leve et liv uten karbohydrater. Eller rettere sagt: man kan leve et liv hvor man ikke spiser karbohydrater. Kroppen har forskjellige prosesser hvor den danner sin egen glukose, altså karbohydrater, f.eks. via glukoneogenesen.

   Kalorier derimot må man innta via kost. Kalorier er nemlig en måleenhet for energi, og det er det begrenset hvor mye kroppen klarer å lage selv, iallefall over lengre tid. Man kan jo benytte seg av reserver og tære på muskler osv. men til syvende og sist så må man tilføre kroppen kalorier.

   Og så over til kaka: den så skikkelig snadder ut. Har en lignende oppskrift selv hvor som jeg har gjort til lavkarbo. Eneste jeg ikke er fornøyd med er at sukrinmelisen gjør smørkremen litt kornete.

   Liker

   • Ideen med lavkarbokosthold bryter med den etablerte kunnskap om hva som er sunn mat og slankekost. Jeg er derimot blitt overbevist om at lavkarbo ikke er så dumt allikevel.

    Jeg opplevde ikke at smørkremen ble kornete av melisen. Hadde både melis og vanlig sukrin i. Bunnen ble derimot litt for tørr så neste gang dropper jeg bakepulveret og har i et helt egg eller noe i tillegg :)

    Liker

 2. Godt å høre du er tilbake på kjøttvogna, for i Norge har vi så fantastiske råvarer å ta av at det er synd å gå glipp av det ;-)
  Men alt med måte selvsagt…

  Når det gjelder lavkarbo så tror jeg dette er litt fra kropp til kropp egentlig. Det kan umulig finnes en kur som fungerer for alle kropper, så det er vell litt av grunnen til at det finnes et hav av dietter og tips.

  Selv har jeg vært velsignet med forbrenningen til ett helt fotballag sammenlagt og har nytt godt av å kunne spise alt jeg kom over. Var i USA i 3 uker sommeren 2008 og inntok vell mellom 6-8000 karbos pr dag uten å legge på meg ett gram :o

  Men det er nok ikke sundt av den grunn forde. Prøve å dose litt midre sukker og fett i meg, ikke så mye pga vekt fordi den er konstant hos meg, men diabetes og tette blodårer kan komme uansett…

  Anyways, flott blogg, ser frem til gode viltretter og fiskeretter om du planlegger slikt, og skal du ha gode tips til de beste matvarene rundt om i Norge skal du bare spøre. Har smakt myyyyye gjennom årenes løp, og har etterhvert funnet hva som duger i butikken og hva som ikke gjør det ;-)

  Liker

 3. Jeg lagde kaken idag, eller et tappert forsøk, hehe. Fikk ikke helt schwung på det, bunnen ble litt tørr/svampete og selv om jeg hadde mindre smør enn oppskriften tilsa smakte gulekremen litt smør. Jaja, man har da aldri vært god på å bake:-) Oppskriften var god, bakeren middelmådig.

  Liker

  • Min bunn ble også litt tørr, men dropper som sagt bakepulver neste gang og tilsetter ett helt egg i tillegg. Jeg for min del synes at det er greit om den gule kremen smaker smør og hadde nesten 250 g oppi. Brukte meierismør og det smaker jo ganske greit :)

   En på jobben laget også kaken og hun ble kjempefornøyd med bunnen mens kremen ble helt flytende…

   Øvelse gjør mester regner jeg med, så vi får bare kokkelere videre ;)

   Liker

   • sivanilje says

    Smør er jo bare så godt da!

    Om kremen blir flytende så har hun nok ikke avkjølt plommene og det god nok før hun hadde i smøret.

    Liker

   • Nina says

    Er det noen måte å redde solkremen på når man har vært litt for rask med smøret og den er helt flytende? Satte den i fryseren, er det noe hjelp i det?

    Liker

   • Hjelper vel å kjøle den ned vil jeg tro… Nå er det lenge siden jeg laget denne kaken, men…

    Liker

 4. Denne kaka skal helt klart prøves. Så nydelig ut. Kjekt å ha en lavkarbo kake til bursdager og slikt:-) Tusen takk for tips!

  Liker

 5. Sano says

  Eg veit det er lenge sidan du la ut denne oppskrifta, men eg håpar du svarer for det om. :) Eg går òg på lavkarbo (ketolyse), og tenkte å prøve meg på denne kaka. Men veit du kor mykje karbohydrater det er i den? :)

  Liker

  • Jeg brukte programmet Mat på Data og kom fram til at det totalt i hele kaken er 30 g karbohydrater (og 3500 kcal) dersom du bruker 2-3 ts vaniljesukker. Ikke så altfor gale på en lavkarbodiett med andre ord.

   Som du kanskje leste i kommentarene ble bunnen litt tørr og jeg anbefaler derfor å erstatte noen eller alle eggehvitene med hele egg :)

   Liker

 6. Tilbaketråkk: LCHF med Suksess. - Vin, Mat, Reiser,Blogg | blog.winesworld.no

 7. Tilbaketråkk: Suksessterte a lá Mari | Ad-hoc knowledge

 8. Hei. I morgen skal jeg teste denne oppskriften. Er på lavkarbo, og har bryllupsdag i morgen. Gleder meg til å smake

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s